Kedves Olvasó,
Ma Édesanyám titkos somlói torta receptjét hoztam el Neked. Mint a többi recept, ez sem bonyolult, inkább csak időigényes. :) A recept egy 26 cm-es tortaformához való adagokat tartalmaz. Piskótából három adagot fogunk sütni, így írom most le, lépésről lépésre a teendőket.
1. Sima piskóta:
- 3 db tojás
- 3 ek rétesliszt
- 3 ek cukor
- negyed csomag sütőpor
A tojásokat szétválasztjuk. A cukrot a sárgájához elkeverjük robotgéppel. A fehérjét robotgéppel kemény habbá verjük. A lisztet és a sütőport elkeverjük egy tálban. A habhoz először a tojássárgás cukrot keverjük hozzá óvatosan, majd csak utána a lisztes sütőport.
Kivajazott, kilisztezett tepsiben, előmelegített sütőben (légkeverésen) 180 fokon sütjük tűpróbáig.
2. Diós piskóta:
- 3 db tojás
- 3 ek rétesliszt
- 3 ek cukor
- negyed csomag sütőpor
- másfél evőkanál dió
A tojásokat szétválasztjuk. A cukrot a sárgájához elkeverjük robotgéppel. A fehérjét robotgéppel kemény habbá verjük. A lisztet, a diót és a sütőport elkeverjük egy tálban. A habhoz először a tojássárgás cukrot keverjük hozzá óvatosan, majd csak utána a lisztes sütőport.
Kivajazott, kilisztezett tepsiben, előmelegített sütőben (légkeverésen) 180 fokon sütjük tűpróbáig.
3. Csokis piskóta:
- 3 db tojás
- 3 ek rétesliszt
- 3 ek cukor
- negyed csomag sütőpor
- másfél evőkanál keserű kakaópor
A tojásokat szétválasztjuk. A cukrot a sárgájához elkeverjük robotgéppel. A fehérjét robotgéppel kemény habbá verjük. A lisztet, kakaóport és a sütőport elkeverjük egy tálban. A habhoz először a tojássárgás cukrot keverjük hozzá óvatosan, majd csak utána a lisztes sütőport.
Kivajazott, kilisztezett tepsiben, előmelegített sütőben (légkeverésen) 180 fokon sütjük tűpróbáig.
És itt jön a csavar... A Krém:
- 120 g finomliszt
- 0,5 dl tej
- 200 g vaj/margarin
- 250 g porcukor
- 20 g vaniliás cukor
- 1 egész tojás
Lassú lángol, gőz fölött melegítjük a tejbe kevert lisztet, ameddig be nem sűrűsödik. (Csinálhatjuk rendes lángon is, de úgy kicsit le fog kapni és robotgéppel, ha kész van össze kell dolgozni). Ezután ezt hagyjuk teljesen kihűlni. A vajat, a vaniliáscukrot, a porcukrot és az egész tojást robotgéppel jól összedolgozzuk.
Ha kihűlt a tejes alap, akkor robotgéppel hozzákeverjük a vajas cukros adagot is.
Csokiöntet: (Tipp: húsvétra, mikulásra kapott sima csokik is tökéletesek erre a célra)
- 3 tábla tejcsokoládé
- 2 tábla étcsokoládé (ha nem szeretjük, sima tejcsokoládé is jó helyette)
- kis tej (2-3 ek)
A csokoládét kis lángon felolvasztjuk egy kis tejjel, hogy sűrű, de ne túl híg öntetet kapjunk.
Torta összeállítása:
Alulra került a sima piskóta. A tetejére teszünk lekvárt, krémet és darált diót. (ebben a sorrendben)
Középre megy a csokis piskóta. A tetejére teszünk baracklekvárt és krémet.
Felülre kerül a diós tészta. A tetjére lekvárt és nesquick kakaóport teszünk, illetve megszórhatjuk dióval is.
A torta oldalát a megmaradt krémmel kikenjük.
Tálalásnál díszíthetjük tejszínhabbal, darált dióval és természetesen az olvasztott csokoládét nem érdemes kihagyni :)
Voila!