Tanulj Online

Tanulj Online

Somlói torta házilag

A valaha volt legfinomabb somlói torta receptet hoztam el Neked. Ebben nem fogsz csalódni! Van benne egy kis csavar, amitől más mint a többi somlói recept... :)

2020. április 29. - énkicsipónim

Kedves Olvasó,

Ma Édesanyám titkos somlói torta receptjét hoztam el Neked. Mint a többi recept, ez sem bonyolult, inkább csak időigényes. :) A recept egy 26 cm-es tortaformához való adagokat tartalmaz. Piskótából három adagot fogunk sütni, így írom most le, lépésről lépésre a teendőket.

1. Sima piskóta:

- 3 db tojás
- 3 ek rétesliszt
- 3 ek cukor
- negyed csomag sütőpor

A tojásokat szétválasztjuk. A cukrot a sárgájához elkeverjük robotgéppel. A fehérjét robotgéppel kemény habbá verjük. A lisztet és a sütőport elkeverjük egy tálban. A habhoz először a tojássárgás cukrot keverjük hozzá óvatosan, majd csak utána a lisztes sütőport.

Kivajazott, kilisztezett tepsiben, előmelegített sütőben (légkeverésen) 180 fokon sütjük tűpróbáig.

2. Diós piskóta:

- 3 db tojás
- 3 ek rétesliszt
- 3 ek cukor
- negyed csomag sütőpor
- másfél evőkanál dió

A tojásokat szétválasztjuk. A cukrot a sárgájához elkeverjük robotgéppel. A fehérjét robotgéppel kemény habbá verjük. A lisztet, a diót és a sütőport elkeverjük egy tálban. A habhoz először a tojássárgás cukrot keverjük hozzá óvatosan, majd csak utána a lisztes sütőport.

Kivajazott, kilisztezett tepsiben, előmelegített sütőben (légkeverésen) 180 fokon sütjük tűpróbáig.

3. Csokis piskóta:

- 3 db tojás
- 3 ek rétesliszt
- 3 ek cukor
- negyed csomag sütőpor
- másfél evőkanál keserű kakaópor

A tojásokat szétválasztjuk. A cukrot a sárgájához elkeverjük robotgéppel. A fehérjét robotgéppel kemény habbá verjük. A lisztet, kakaóport és a sütőport elkeverjük egy tálban. A habhoz először a tojássárgás cukrot keverjük hozzá óvatosan, majd csak utána a lisztes sütőport.

Kivajazott, kilisztezett tepsiben, előmelegített sütőben (légkeverésen) 180 fokon sütjük tűpróbáig.

És itt jön a csavar... A Krém: 

- 120 g finomliszt
- 0,5 dl tej
- 200 g vaj/margarin
- 250 g porcukor
- 20 g vaniliás cukor
- 1 egész tojás

Lassú lángol, gőz fölött melegítjük a tejbe kevert lisztet, ameddig be nem sűrűsödik. (Csinálhatjuk rendes lángon is, de úgy kicsit le fog kapni és robotgéppel, ha kész van össze kell dolgozni). Ezután ezt hagyjuk teljesen kihűlni. A vajat, a vaniliáscukrot, a porcukrot és az egész tojást robotgéppel jól összedolgozzuk.

Ha kihűlt a tejes alap, akkor robotgéppel hozzákeverjük a vajas cukros adagot is.

Csokiöntet: (Tipp: húsvétra, mikulásra kapott sima csokik is tökéletesek erre a célra)

- 3 tábla tejcsokoládé
- 2 tábla étcsokoládé (ha nem szeretjük, sima tejcsokoládé is jó helyette)
- kis tej (2-3 ek)

A csokoládét kis lángon felolvasztjuk egy kis tejjel, hogy sűrű, de ne túl híg öntetet kapjunk.

Torta összeállítása:

Alulra került a sima piskóta. A tetejére teszünk lekvárt, krémet és darált diót. (ebben a sorrendben)
Középre megy a csokis piskóta. A tetejére teszünk baracklekvárt és krémet.
Felülre kerül a diós tészta. A tetjére lekvárt és nesquick kakaóport teszünk, illetve megszórhatjuk dióval is.
A torta oldalát a megmaradt krémmel kikenjük.

Tálalásnál díszíthetjük tejszínhabbal, darált dióval és természetesen az olvasztott csokoládét nem érdemes kihagyni :)

Voila!

somloi.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tanuljonline.blog.hu/api/trackback/id/tr5715647502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása